Heti foglalkozások 70.

Tematikus foglalkozás:

A mai óránk témája a virtuális valóság volt. Az informatika órán elhangzottak felelevenítése után, megnéztünk egy videót. Saját élmények elmesélése, volt-e már rossz tapasztalatod? Kulturált vita előnyeiről, hátrányairól. Függőség kialakulása. Rövid teszt kitöltése a függőségről: egyéni munka. A teszt kiértékelése. Ismersz-e olyan filmeket, amelynek témája a valóságtól elszakadt, virtuális valóságban élő ember, aki a technikától függ, de valójában vágyik a valóságos élményre, vagy amikor az ember elveszíti a kontrollt a technika felett és összemosódik számára a valódi és a virtuális lét? Emberi kapcsolatok felbomlása, elmagányosodás.

Európai Uniós foglalkozás:

Az európai országok karácsonyi hagyományait vizsgáltuk. Utánajártunk annak, hogy melyik országban mikor kapják a gyerekek az ajándékot, melyek a legfurcsább vagy legérdekesebb karácsonyi szokások. Összehasonlítottuk azokat a magyar karácsonyi hagyományokkal. Érdekes óra volt, sok esetben még a magyar hagyományok tekintetében is nagy különbségek voltak a gyerekek családjai között.

Magyar fejlesztő foglalkozás:

A mai órán folytattuk a projektet, amelyben Petőfi Sándor életével foglalkoztunk.

Elsőként az előző órán gyűjtött képeket és szókártyákat vettük elő, és párosítaniuk kellett őket. Majd kaptak egy puzzle-t, amelyből Petőfi Sándor arcképét rakták ki. Ez lett a plakátjuk központi része. Ezután a különböző képeket és szókártyákat elrendezték a lapon, és ragasztották. Végezetül a wordwall.net oldalon készítettek egy kvízt a társaiknak Petőfi Sándor életéből, valamint a János vitézből.

Érdekes, izgalmas óra volt, amelyen nagyon szép munkák születtek.

Matematika fejlesztő foglalkozás

Ez alkalommal a mérés, mint összehasonlítás volt a középpontban. A mennyiség, mérőszám, mértékegység fogalmak kerültek rögzítésre, majd az egyenlő mennyiségek esetén a mérőszám és a mértékegység kapcsolatával foglalkoztak. Különböző mennyiségeket neveztünk meg, majd mértékegységeiket csoportosítottuk. A tanulók elemzőképességének fejlesztésére is sor került. Ennek során megfigyeléseket tettek, tapasztalatot gyűjtöttek. Magyarország térképéről illetve településünk és szűkebb lakókörnyezetünk térképének használatát és méretarányos távolságokat határoztak meg.

Német nyelvi foglalkozások:

A mai órán a gyerekek véletlenszerűen húztak egy-egy országnevet, melyről elolvastak egy-egy szöveget. Ezekben az egyes országok karácsonyi hagyományait ismerték meg. A feladatuk az volt, hogy az értelmezés után elmeséljék a társaiknak, hogy hogyan ünneplik abban az országban a karácsonyt. Munkájukhoz használhattak szótárt is, ezáltal is fejlődött a szótárhasználati tudásuk. A foglalkozás második felében aztán elmondták, hogy kinek melyik ország hagyományai tetszenek a legjobban.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.